Duplájára emelkedhet az autógáz jövedéki adója, de akkor is megéri autógázra váltani

Duplájára emelkedhet az autógáz jövedéki adója, de akkor is megéri autógázra váltani

Két lépcsőben, összesen 100 százalékkal emeli a kormány jövőre az autógáz jövedéki adóját. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a parlamentnek a nemzetgazdasági miniszter.

Az első emelés januárban lesz, akkor 50 százalékkal emelkedik a teher, a következő drágulás pedig májusban várható. Egy liter benzin 414 forintba, egy liter autógáz pedig 223 forintba kerül az egyik benzinkútnál, vagyis most majdnem 200 forinttal olcsóbb az autógáz. A tervezett jövedékiadó-emeléssel a jelenlegi árak mellett a 191 forintos árkülönbség, 50 forinttal, 141 forintra csökkenne.

 

A gázautó szervizeknek az elmúlt években többszörösére nőtt a forgalmuk, a magas benzinárak miatt ugyanis sokan alakíttatták át gázüzeművé az autójukat. Bár az 50 forintos emelés nem csekély, a műhelyeknél mégsem aggódnak az adóemelés miatt. Az egyik szerviz vezetője szerint a jövedékiadó-emelés ellenére sem fog csökkenni a forgalmuk.

- Nem jár túl nagy forgalomcsökkenéssel, mivel, hogy 25 forintról van szó. Ennyi a jövedéki adója az autógáznak, és még, ha száz százalékkal emelik, akkor sem olyan nagy a különbség, hogy csökkenjen a forgalmunk – mondta el szervizvezetője.

A Nemzetgazdasági minisztérium az autógáz jövedékiadó-emeléséből kétmilliárd forint többletet vár.

Mi is az autógáz?


Az autógáz folyékony PB-gáz, amely a közúti közlekedésben résztvevő és megfelelően átalakított gépjárművek üzemanyagaként hasznosítható.

Az autógáz használatának előnyei


A PB-gáz bizonyítottan környezet-kímélő energiaforrás, így természetesen az autógázról is – ami speciális PB-gáz keverék - kijelenthetjük, hogy a környezetre nincs káros ózonromboló hatással. A termék használata során a nitrogén-oxid, szén-monoxid a levegőbe minimális mértékben kerül. A szilárd részecske kibocsátás autógázzal történő üzemeltetés során gyakorlatilag megszűnik

A környezetvédelmi tényezők mellett másik nagy előnye, hogy mivel nem tartalmaz korróziót okozó összetevőket, így nem károsítja az autó alkatrészeit és a motort. Európa, illetve ezen belül természetesen Magyarország területén is csak olyan autógázt lehet kereskedelemi forgalomba hozni, amely megfelel a meghatározott szigorú előírásokban foglalt követelményeknek. (Összetevők, oktánszám, stb.) Bizonyított tény, hogy a motor fogyasztása – kortól és típustól függően – és a leadott teljesítmény a magas üzemi fordulatszámon csak minimális mértékben változik a más üzemanyaggal üzemeltetett gépjárművekhez képest.