Védje meg fényezését - Tavaszi nagytakarítás, 1. rész

Védje meg fényezését - Tavaszi nagytakarítás, 1. rész

Autóink fenntartására és gondozására egyre kevesebb időt kell fordítanunk. Köszönhetően főleg a modernizációnak és technikai fejlődésnek. Egy évben kétszer azonban, lehetőleg ősszel és tavasszal, a járművünkkel ajánlott intenzívebben törődnünk, egy kis időt kell szentelni rá.

Kis odafigyeléssel autónk értékét jelentősen növelni tudjuk, nem beszélve a gondtalan autózás élményéről. A tavaszi nagytakarítás cikksorozatunk első részében a fényezés ápolásáról ejtünk néhány szót, adunk fontos tanácsokat.

A fényezés kezelése

A téli időszak után kifejezetten fontos a só és makacs szennyeződések eltávolítása. Egy alapos előmosás, után gőzzel és megfelelő tisztítószerek használatával tisztítsuk meg autónk fényezését. Tesztek igazolták, hogy ezek a szennyező részecskék, a gépi mosásnál úgy működnek, mint a smirgli. Ebből következik, hogy a nagy sebességgel forgó kefék megrongálhatják a jármű zománcozott felületét.

A téli szennyeződéseken kívül a rovarmaradványok, madárürüléket, fagyantát is érdemes eltávolítanunk gépjárművünk fényezéséről. Mindezeket eltávolítani nagyon nehéz, közös bennük az is, hogy gyakran nehéz felismerni, pedig jelentős károkat okoznak. Egy alapos szemrevételezéssel, tenyérrel végig simítva a felületet érezni fogjuk a dudorokat a karosszéria felszínén.

A kisebb sérüléseket érdemes kezelnünk. Egy finom kefével, polírozóval vagy esetleg festéspontozással. Természetesen az ilyen és ehhez hasonló munkákat jobb professzionális szakemberre bízni, például egy Q-Service partnerre. A tisztítási folyamat végére hagyjuk a waxolást, amely hosszútávon megvédi autónkat a kedvezőtlen hatásokról.

Folytatjuk…