Nem halaszthatjuk tovább a klímatisztítást!

Nem halaszthatjuk tovább a klímatisztítást!

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, ma elengedhetetlen tartozéka már az alsó közép kategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a klímaberendezések áldásos tevékenységét és semmi pénzért sem mondanának le annak kényelméről. A berendezés azonban számos veszélyforrást is hordozhat magában, amiről mindenképpen érdemes szót ejteni.

Miért jön kellemetlen szag a légkondicionálóból?

A kérdés általában az első meleg tavaszi napon merül fel, amikor a klímaberendezést hosszú hónapok után bekapcsoljuk. A kellemetlen szagot a meleg, nedves közegben megtelepedett gombák és baktériumok okozzák, amik akár súlyosabb betegségek forrásai is lehetnek. Az élettelen baktériumok és gombák, illetve azok anyagcsere maradványai ugyanis veszélyt jelentenek az egészségre.

 

Mi bajunk lehet a klímától?

A helytelen klíma használat során, ha a kiáramló hideg levegőt közvetlenül a fejre vagy mellkasra irányítjuk, könnyen kialakulhat a megfázás vagy tüdőgyulladás, előfordulhat még nyakfájás, nyakmerevség is. A légáramba kerülő mikroorganizmusok nyálkahártya irritációt, fáradékonyságot, fejfájást, hörghurutot és más légúti betegségeket is előidézhetnek.

Mi a megoldás?

A rendszeres, legalább minden évben egyszer, de inkább kétszer elvégzett klímatisztítás. Kereskedelemben kaphatóak olyan anyagok, amellyel magunk is elvégezhetjük autónk klímarendszerének tisztítását. Erre azonban csak az vállalkozzon, akinek megfelelő műszaki érzéke van és elég önbizalmat érez magában. Legjobb azonban az, ha keresünk egy olyan műhelyt, amelyik rendelkezik ózón-generátorral és azzal végzik a klímarendszer tisztítását. Ma ez a legjobb és legkorszerűbb technológia, ami elérhető a piacon. Ezzel együtt rendeljük meg a beltéri kabinszűrő(k) cseréjét is. Kétféle szűrőt lehet a kereskedelemben kapni. Az egyik agy hagyományos szűrő, amely a port és a polleneket szűri meg, a másik fajtaszűrő ezeken felül a szagokat is megköti, ezt aktívszenes szűrőnek nevezzük.