Év Magyar Autója 2024: Íme, a nyertesek

Év Magyar Autója 2024: Íme, a nyertesek

Év Magyar Autója 2024: Íme, a nyertesek

Sok izgalmas autót, rengeteg tesztet és szoros küzdelmet hozott az Év Magyar Autója díjak ötödik, jubileumi felvonása. Az Autós Nagykoalíció (ANK), a Zöldjárműipar.hu és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 21 márka 39 autót jelölt. A Magyar Év Autója 2024 díjakért 22 modell indult, az Év Zöldautója 2024 díjakért pedig 16 modell küzdött. Az Év Magyar Autója 2024 díjra egyetlen hazai autógyártó nevezett. Logisztikai szolgáltató kapta az Év Beszállítója 2024 díjat és kiderült, hogy ki lett az Év Autós PR-szakembere.

Magyar Év Autója 2024

Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A városi autók kategóriát a Toyota C-HR nyerte, a Nissan X-Trail a családi autók között győzött, az Opel Astra Sports Tourer az üzleti autók között, a Mazda CX-60 a szabadidő-autók között, a Volkswagen Touareg a prémium autók mezőnyében lett első, míg a Volkswagen Amarok a kishaszonjárművek között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is uralta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M2 Coupé kapta a koronát.

Év Zöldautója 2024

Hat kategóriában nevezték az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb jelölt a zöld szabadidő-autók kategóriában indult, ahol az elektromos Hyundai Kona vitte el a pálmát. Két díjat gyűjtött be az MG, az MG4 Electric a zöld városi autók, az MG5 Electric pedig a zöld családi autók mezőnyében lett az első. A zöld prémium autók kategóriáját a Lexus RZ nyerte, a zöld üzleti autók között a BMW i5, a zöld kishaszonjárművek autók között pedig a Nissan Townstar EV Van győzött.

Év Magyar Autója 2024

A verseny ötödik évében a három hazai autógyártóból csak egy nevezett autót, így a verseny történetében másodjára vihette el az Audi Hungaria a fődíjat. A győri autógyártó, amely egyben a világ legnagyobb motorgyára az öthengeres győri szívvel szerelt Audi RS Q3 Sportback izmos szabadidő-autót jelölte a díjra. Az Audi korábban 2022-ben nyert, akkor az Audi Q3 Sportback phev modell lett a hazai gyártású autók kategóriájában az első.

Közönségdíj 2024

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően magabiztos szavazat előnnyel nyert az Opel Astra Sports Tourer a Nissan X-Trail és a Toyota C-HR előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint kétezren vettek részt.

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Év Beszállítója 2024 díj

A Zöldjárműipar.hu és a Járműipar.hu autóipari szakmai magazinok, valamint az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is kiosztotta az Év Beszállítója díjat. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, járműiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az elmúlt években komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a KION ITS Hungary-nek ítélték az Év Beszállítója 2024 díjat.

Év Autós PR-szakembere 2024 díj

Minden évben a zsűri kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenységével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Varga Zsombornak (Toyota Central Europe-Hungary) ítélte oda a díjat a zsűri.

A versenyről

Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. Idén a közönségdíjjal együtt tizenöt díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók. Az egyedi porcelán alkotások Frick-Törzsök Rebeka pécsi formatervező munkáját dicsérik.

Az ünnepélyes díjátadót április 11-én a Budapest Automotive Summit rendezvényen tartják a szervezők (Mol Campus, 16 óra). A Budapest Automotive Summit új, egyedi hangvételű és hiteles szakmai fórum az autók értékesítésével foglalkozó közösség számára, amely nélkülözhetetlen információkkal és vezetői inspirációval látja el a szakma legjobbjait.

További részletek: http://www.evmagyarautoja.hu/

 

Gratulálunk a győzteseknek és a résztvevőknek!

 

 

Budapest, 2024.03.07.

 

Forrás: Autós Nagykoalíció