Szakmai érdekképviselet I.

Szakmai érdekképviselet I.

Úgy gondoltuk, hogy elindítunk egy sorozatot arról, hogy az Inter Cars Hungária Kft. és a Q-Service hálózat a gépjárműjavító szakma érdekeit, milyen szakmai fórumokon, érdekképviselettel foglalkozó szervezeteknél képviseli közvetlenül.

Elmondhatjuk, hogy ma idehaza, szinte mindenhol ahol lehetőség van a szakma, a független szervizek képviseletére, ott vagyunk. Nagyon fontosnak tartjuk, hiszen „Néma gyereknek, anyja sem érti a szavát!”

Először, de legkevésbé sem elsősorban, kezdenénk az Ágazati Készségtanácsokkal. Amelyik pedig számunkra fontos: Specializált gép- és járműgyártás Ágazati Készségtanács

 1. Júniusa óta az Inter Cars Hungária Kft. és ezen belül is a Q-Service hálózat, egyedüliként a magyar piacon mint gépjármű alkatrész forgalmazó vállalkozás és mint márkafüggetlen szervizhálózat, tagja-e Készségtanácsnak.

Jelenlétünkkel igyekszünk a Készségtanácsban maximálisan képviselni a gépjárműjavító ipart és azon belül is főleg a márkafüggetlen szervizeket, mind vállalkozói mind munkavállalói oldalról.

De mit is csinálnak az Ágazati Készségtanácsok? Az alábbiakban illetve a bemutató videóban erről részletesebben:

Történelem:

2017 júliusában kezdődtek meg országos szinten az Ágazati Készségtanácsok felállításának előkészületei. Hivatalosan az Ágazati Készségtanácsok (továbbiakban: ÁKT) a 2011. évi CLXXXVII törvény a szakképzésről alapján 2018. július 1-től kezdték meg működésüket.

Az ÁKT-k képviselik az egyes gazdasági ágazatok gazdálkodó szervezeteinek a szakképzés tartalmi szerkezetének folyamatos fejlesztését és korszerűsítését, a munkaerőpiaci igények és a képzési kínálat összehangolását szolgáló szakmai javaslatait.

A Készségtanácsok figyelemmel kísérik a saját ágazatukat érintő szakképzési szerkezet felépítését, a gazdasági, munkaerőpiaci, technikai-technológiai folyamatokat, amelyek mentén

 • szakvéleményt adnak a szakmai oktatás időtartamára,
 • a képzési és kimeneti követelményekre (KKK),
 • a tankönyvek és egyéb tanulmányi segédletek tartalmára,
 • javaslatot tesznek a szakmajegyzék meghatározására,
 • javaslatot tesznek a szakképzés képzési rendszerének működtetésére,
 • az ágazati alapoktatás szakmai tartalmának meghatározására,
 • előrejelzést készítenek a szakképzés rövid és középtávú fejlesztési irányainak, céljainak tervezése, meghatározása érdekében.

Az Ágazati Készségtanács taglétszáma – ideértve az elnököt is – legalább 8, legfeljebb 24 fő, amelyben egy főt a szakképzésért felelős miniszter, legfeljebb 3 főt a Kormány az adott ágazatáért felelős tagja, egy főt a munkavállalói érdekképviseletek delegálnak. Az ÁKT-k további tagjait az adott ágazat gazdaság szereplői delegálják. A megbízás időtartama 2 év.

A 2020. január 1-jén az alábbi ágazatokban működnek készségtanácsok:

 1. Bányászat és kohászat
 2. Egészségügyi technika
 3. Elektronika és elektrotechnika
 4. Élelmiszeripar
 5. Építőipar
 6. Épületgépészet
 7. Fa-és bútoripar
 8. Gazdálkodás és menedzsment
 9. Gépészet
 10. Informatika és távközlés
 11. Kereskedelem
 12. Környezetvédelem és vízügy
 13. Közlekedés és szállítmányozás
 14. Kreatív
 15. Mezőgazdaság és erdészet
 16. Specializált gép- és járműgyártás
 17. Szépészet
 18. Turizmus és vendéglátás
 19. Vegyipar

Működésükről regisztrációt követően további információ elérhető az ÁKT honlapján!

Web: https://akt.mkik.hu/