Kamion-Doktor Bt. – Rugalmasnak kell lennünk, mert mindenki dolgozni szeretne

Kamion-Doktor Bt. – Rugalmasnak kell lennünk, mert mindenki dolgozni szeretne

A győri Kamiondoki haszongépjármű-szerviz volt az első tagja a magyar QS-Truck szervizhálózatnak, és azóta is jól érzik magukat az Inter Cars kötelékében. A tulajdonosok nagyon közvetlenek, a szerelők elhivatottak és profik, mindenki azon dolgozik, hogy a fuvarozók minél előbb visszakapják a munkaeszközt, hiszen a térség gazdasági „pörgése” nem engedi meg a hosszabb kiesést. Fatér Balázs és Paku Ernő szervizvezetőkkel beszélgettem.

Hogy alakult a Kamion-Doki Bt.?

2009 nyarán alapítottuk a céget, valójában egy baráti beszélgetésből indult az egész. A szakértelmet és a tőkét összeraktuk, egy két beállásos műhelyt vettünk ki. Az Ernő egy kollégával, Füredi Tamással kezdett el dolgozni, Tamás azóta is a csapatunkban van. Így indultunk hárman.

Fatér Balázs: Pontosabban úgy hárman, hogy nekem közben volt egy főállásom is, mellette segítettem a szerviz tevékenységeit. Habár autószerelő a végzettségem, a szakmában nem sokat dolgoztam, elsősorban a szerviz ügyvitelét, az alkatrészrendelést, a számlázást és a munkafelvételt intézem. 5 éve vagyok itt főállásban, a megnövekedett forgalom teljes embert kívánt, és Ernő is unszolt, hogy szükség van rám. Nagyon örülök, hogy megtettem ezt a lépést.

És most hányan vagytok a szervizben?

Hat szerelő van, hárman vagyunk az irodában, és egy nagyobb műhelyt kell már bérelnünk, immár 6 beálláson dolgozunk. Az évek folyamán rájöttünk: nem az számít, hogy hányan vagyunk. Voltunk 11-en is, de a jelenlegi szerelőink legalább annyit termelnek, mint amikor majd’ kétszer annyian voltak. A szerelők szaktudása, minősége és hozzáállása sokat lendített a cégen, minden rajtuk múlik. Ez egy családias, baráti viszony, mi próbálunk a kezük alá dolgozni és a kialakult légkört fenntartani. Együtt kávézunk, beszélgetünk, megállunk pihenni.

Mióta vagytok Q-Service?

Mi voltunk az elsők, 2016. nyarán. Akkor kezdtek a haszongépjármű szervizekkel foglalkozni.

Mi volt a célotok, koncepciótok?

Fatér Balázs: Azt tudni kell, hogy először nem volt vele koncepciónk. A győri Inter Cars kirendeltség vezetője volt kollégám, már a kezdetektől vásároltunk onnan. A forgalmunk megvolt, jó kapcsolat alakult ki és a csatlakozással nem volt veszteni valónk. Tartozunk egy hálózathoz, többen is segített az ország több pontján a hálózat tagjai közül, a Q-Service bónuszból tudunk fejleszteni, az Inter Cars segít és nem zárkózik el az új dolgoktól.

Tanulókat foglalkoztattok? Szeretnétek még bővülni?

Szoktunk, kisebb-nagyobb sikerrel. Volt olyan, hogy egy tanuló itt maradt nálunk, mi is meg voltunk vele elégedve, tavaly 3 tanulónk volt, idén 1 jutott hozzánk. Most is gondolkodunk bővítésben, mert annyi munka van, hogy reggeltől estig dolgozunk. A gazdasági helyzet megköveteli, hogy gyorsan kiszolgáljuk ügyfeleinket, szerintünk azok a szervizek maradnak fenn, ahol nem 8 órát dolgoznak, hanem többet. Sokszor vállalunk hétvégi munkát, nem eshet ki a szerszám a kezünkből, nem mondhatjuk, hogy lejárt a műszakunk, nem tudod kivinni holnap reggel a betont vagy a téglát. Mi örülünk neki, hogy ennyit fejlődött a gazdaság, amikor megnyitottunk volt olyan időszak, hogy egész nap vártunk, hogy beessen egy ügyfél és dolgozhassunk. Most előre gondolkodhatunk, és a bővülési lehetőségeket kell számba vennünk. Mind létszámban, mind eszközben szeretnénk fejlődni, hogy gyorsan és teljeskörűen tudjunk szolgáltatni.

Fatér Balázs: Ernő szokta mondani, hogy lassan már úgy kell szerelnünk, hogy a kamionra spaniferezzük a szerelőt és fuvar közben javítja meg a kamiont és végzi el a karbantartást. J

Hogy látjátok a piaci helyzetet?

Már 11 éve a piacon vagyunk, látjuk a fejlődést. Ma sokkal kiszámíthatóbb az ügyvitel, az ügyfelek időben tudnak fizetni, tudjuk, hogy az elvégzett munka után megkapjuk az ellentételezést. Javultak a bérek, nőtt a fogyasztás, az ügyfeleinknek is több a munkája, és ez a pozitív spirál jelenleg kedvez nekünk is.

Miért hozzák ide a kamionokat az ügyfelek?

Rugalmasok vagyunk, szakmunkát csinálunk és első sorban emberek vagyunk. Mindenkivel jó viszonyt ápolunk és korrektek vagyunk, ügyfeleink is korrektek velünk, baráti viszony alakul ki köztünk.

Őri Péter