ISMERI ÖN, A JOGAIT? Tájékoztató a garanciális kötelező átvizsgálásról

ISMERI ÖN, A JOGAIT? Tájékoztató a garanciális kötelező átvizsgálásról

Manapság az autóvásárlók élvezik a választás szabadságát a járművükre vonatkozó márka független szolgáltatások területén. Ez az európai törvényhozás által lefektetett szabályoknak köszönhető, amelyek szabad és hatékony versenyt tesznek lehetővé.

ISMERI ÖN, A JOGAIT?

Manapság az autóvásárlók élvezik a választás szabadságát a járművükre vonatkozó márka független szolgáltatások területén. Ez az európai törvényhozás által lefektetett szabályoknak köszönhető, amelyek szabad és hatékony versenyt tesznek lehetővé.

 

VÁLASZTHATOM-E BÁRMELYIK SZERVIZT?

Igen! A fogyasztók szabadon választhatnak a javítást végző műhelyek közül. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók szabadon megválaszthatják, hogy ki végezze el járművükön a javítást, legyen az akár egy a jármű gyártójának hálózatába tartozó kirendeltség, akár egy független szerviz.

 

MI A HELYZET A GARANCIÁLIS JOGOKKAL?

A járműgyártók nem tehetik függővé a garanciát a kizárólagos saját hálózaton belüli javítástól és szervizeléstől, sem pedig a saját márkás cserealkatrészek kizárólagos használatától.
Az európai rendelkezések értelmében a fogyasztóknak joguk van az általuk választott szervizt alkalmazni bármilyen, nem a garancia keretében elvégzett javításhoz a törvényes garanciális időtartam és az egyéb kiterjesztett garanciális periódusok alatt.

Természetesen minden szakember felelősséggel tartozik a megfelelő minőségű alkatrészek használatáért és a szervizelésekért. Ennek következtében bárki, aki kárt okoz autójában gondatlan munkavégzés vagy hibás alkatrész felhasználása miatt, az felelős is az okozott kárért.

 

Tudta?

Az EU Rendelkezések értelmében a jármű gyártója nem utasíthat vissza garanciálisjavítást, - mint pl. egy hibás elektromos ablak javítása - csak azért, mert az olajcserét egy olyan szerviz végezte, amely nem tagja a hivatalos szervizhálózatnak.

 

Visszahívási akciók, ingyenes szervizelések és garanciális munkák

Létezik egy kivétel a szabály alól, amikor egy hibát a jármű gyártójának költségére kell kijavítani. Bármilyen hiba, amely jármű gyártási folyamatából ered azt a jármű gyártójának kell kijavítania. Ilyen esetekben, amikor a gyártó állja a költséget, mint pl. visszahívási akció, ingyenes szervizelés vagy nagyobb garanciális munka stb. azokat a gyártó által előírt helyen kell elvégezni. A gyártó határozza meg azt is, hogy milyen alkatrészeket kell használni.

 

Biztosítási politika és garanciális szerződések

A garanciális időszak alatt az alkatrész és javító választásának szabad lehetősége csak abban az esetben áll fenn, ha a garancia a jármű megvásárlásának elválaszthatatlan része. Azon garanciákra vagy biztosítási politikákra, amelyeket külön vásárol meg, ez nem érvényes.
Ebből következően legyen óvatos, amikor aláír egy kiegészítő garanciális szerződést, mert ezzel lehet, hogy lemond a szervizelésre vonatkozó szabad választási jogáról!
2002 óta hatályosan a fő törvényes okirat, amire e jogok alapulnak a Gépjárművekre Vonatkozó Csoportmentességi Rendelet (EC) 1400/2002.
A nyújtott információ pontosságára vonatkozó kérdések esetén kérjük, támaszkodjon az eredeti Angol verzióra.

 

Éljen azzal a jogával, hogy szabadon megválaszthatja, mi

történjen autójával és ki által.


Végül is ez az Ön járműve!

 

MILYEN ALKATRÉSZEKET LEHET HASZNÁLNI?

Gyári cserealkatrészeket" és "megfelelő minőségű alkatrészeket" lehet használni a járműjavításokhoz. A „gyári cserealkatrészek" nem csak azok az alkatrészek, amelyeket a jármű gyártója árusít, hanem azok is, amelyeken megtalálható az alkatrész gyártójának logója. A legtöbb esetben mindkettő ugyanazon a gyártósoron készült, ugyanazon előírások szerint.
Vannak még "megfelelő minőségű alkatrészek". Ezek az alkatrészek független alkatrészgyártó által készültek, amelyek azonos minőségűek a gyári alkatrészekkel.
A HELYI SZERVIZE TANÁCSOT TUDADNI ERRE A KÉRDÉSRE VONATKOZÓAN.

 

Tudta?

A cserealkatrészek 8O%-a alkatrészgyártók által és nem a jármű gyártója által készül. Ezeket független nagykereskedések adják el az Ön szervizének.