Illegális szoftverek az autószervizekben

Illegális szoftverek az autószervizekben

Illegális szoftvereket tartalmazó laptopokat és hamis autódiagnosztikai eszközöket foglaltak le munkatársaink három autószervizben a Közép-Dunántúlon. A feltárt jogsértések a becslés alapján 10 millió forint feletti kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A pénzügyőrök és a revizorok a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársaival közösen autószervizeket ellenőriztek.

Három helyen a gépjárművek diagnosztizálására használt laptopon a pénzügyőrök és a JAF munkatársa a legális programok mellett több illegális szoftvert is találtak. A szervizek további vizsgálatakor több hamis diagnosztikai eszköz is előkerült. A hamisítványokhoz tartozó illegális programokat a laptopokra telepítették.

"Munkatársaink az illegális programokat tartalmazó számítógépeket, valamint a hamis diagnosztikai eszközöket lefoglalták. A vállalkozások a hamis eszközökkel, illetve a szoftverek jogosulatlan használatával a becslések szerint 10 millió forint feletti kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. A pénzügyőrök szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a NAV pénzügyi nyomozóinál." - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Az ellenőrök ezen felül a nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztását, a foglalkoztatottakra vonatkozó bejelentés megsértését, valamint egyéb pénztárgéphasználatra vonatkozó szabályok be nem tartását állapították meg.

A járműipari jogsértések kiszűrésére a jövőben is folytatódnak a NAV és a JAF közös ellenőrzései.

A Q-Service rendszerközpont évente ellenőrzi és auditálja a csatlakozott szervizeket, hogy mindenben megfelelnek-e a szigorú Q-Service szabványnak. A Q-Service hálózat számtalan előnyével és újdonságával, ügyfélközpontú szemléletével kívánja ügyfelei igényeit maximálisan kielégíteni.

Tudjon meg többet szerviz koncepciónkról!