Miért jó, ha csak a szakembernek adjuk el az alkatrészt?

Miért jó, ha csak a szakembernek adjuk el az alkatrészt?

 

Miért jó, ha csak a szakembernek adjuk el az alkatrészt?

Az Inter Cars magyarországi jelenléte egy új szemléletet hozott a magyar alkatrészpiacra, melynek lényege, hogy autósboltokat, autójavító vállalkozásokat és vállalkozókat látják el alkatrésszel. A piactisztító folyamatnak rengeteg előnye van a kereskedőre és a legálisan működő vállalkozásokra nézve is, de az autótulajdonosnak is hasznára válhat, ha ebbe a körbe tartozó szolgáltatást vesz igénybe.

A járműjavítással foglalkozó vállalkozások pontos számáról nehéz számot adni, de a regisztrált és hivatalos, járműfenntartó tevékenységet folytató cégek száma 10-12 ezer körül lehet, melynek egy része nem autójavítással foglalkozik, csak a tevékenységi köreiben szerepel valamilyen járműfenntartási tevékenység. A tevékenységüket regisztrált vállalkozások kereshető katalógusa elérhető a http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/jarmufenntartok-keresese linken keresztül, melyből megállapíthatjuk, hogy a valójában javítási munkákat végzők száma ennek legalább mintegy négyszerese, vagyis a piaci adatokat torzítják a nem legálisan működő „javítóhelyek”.

A hazai alkatrész-kereskedelem (talán a megnövekedett használt autó importnak köszönhetően is) nagyon gyors növekedést mutatott az elmúlt években, és a forgalmi adatok nincsenek összhangban a legális vállalkozások számával és méretével, vagyis a piacon alkatrészhez juthat minden szereplő.

 

 

Ki vehet ma Magyarországon alkatrészt, és milyet?

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami korlátozná bárminemű járműalkatrész vásárlását, nagyon kevés kivétel van, például a klímagáz, de ez is csak környezetvédelmi okokból. A szabályozatlan piacon az árak sincsenek rögzítve, így a kereskedő dönti el, hogy kinek és milyen áron kínálja termékeit, vagyis üzletpolitika kérdése, hogy fékalkatrészeket akár 40% kedvezménnyel kiszállítsák egy panelház 5. emeleti lakásába. Ez így rendben van? Ha az Inter Cars munkatársait kérdezzük, akkor biztosan nemleges választ kapunk. A lengyelországi központú alkatrészkereskedő ugyanis aktívan fellép, és lehetőleg minden fórumon felszólal a szervizeket gazdaságilag, az autótulajdonosok jogi értelemben negatívan érintő, megszokott üzletvitel ellen.

 

 

Hozott alkatrészre garancia?

Olyat még nem láttam, hogy valaki az étterembe vigye az alapanyagokat, amiből elkészítik az ebédjét, az viszont nem egyedülálló eset, hogy valaki az autó javításához szükséges alkatrészeket maga szerzi be és viszi a szerelőnek, hogy azt építse be. A szerviz nem köteles az ilyen megrendeléseket elfogadni, sok esetben ezt már meg is teszik. Abban az esetben pedig kedvezményes óradíjjal javíthatnak, amikor az alkatrészt is a szerviz szerzi be, így segítve elő a biztos forrásból szerzett, megbízható és biztonságos alkatrészek beépítését.

A megbízható megoldás

Az autójavítás során fontos a visszakövethető munkavégzés és a felelősségvállalás. A fékjavításhoz fékpad kell, a lengéscsillapítók állapotát és a futómű-geometriát le kell tudni mérni, a fényszórót be kell tudni állítani. A technológiai feltételeknek adottnak kell lenni, hogy a közlekedésre alkalmas jármű kerüljön ki az útra javítás után. Az Autószerelők Országos Egyesülete régóta azon dolgozik, hogy a hatóságok az éves ellenőrzés során minősítsék a szervizeket az alkalmazottak és a rendelkezésre álló technológia (eszközpark) szintjének megfelelően. Az ellenőrzés során kiállított igazolással tudja bizonyítani a szerviz, hogy az adott szervizfeladatra alkalmas.

 

Az Inter Cars álláspontja

Az Inter Cars ma Magyarországon autósboltoknak és autószervizeknek ad el alkatrészeket, hiszen ezek azok a piaci szereplők, akik megfelelő bizonylatolással és garanciával tudják azokat beépíteni. Ezért fordít nagy figyelmet az Inter Cars a szakemberképzésre, támogatja a szakmai tanulmányi versenyt és a legálisan működő vállalkozásokat, hogy szakértők építhessék be az általuk forgalmazott alkatrészeket, így javítva a biztonságot és a megbízhatóságot a közutakon.

 

A gépjárműtulajdonosnak azt javasolják, hogy amennyiben megbízható, tisztességes szolgáltatást szeretnének kapni, keressék fel a Q-Service hálózat partnereit az egész országban!

 

Őri Péter