Miért fontos a megfelelő motorolaj használata?

Miért fontos a megfelelő motorolaj használata?

Ahányféle motor, annyiféle szükséglet merül fel. Új technológia, nagyobb futásteljesítmény, eltérő vezetési körülmények és üzemeltetési viszonyok, megnövelt olajcsere-periódus – ezek mind befolyásolják a motorolajjal szemben támasztott követelményeket.

A motornak a megfelelő kenőanyagra van szüksége. A rosszul megválasztott motorolaj káros hatásai csak hosszabb idő után jelentkeznek, s akkor már csak költséges javítással orvosolhatók. A megfelelő motorolaj azonban hozzájárul az üzemanyag-takarékossághoz, segít a motor-meghibásodások megelőzésében és biztosítja a katalizátorok hosszú élettartamát is.

A motor számára ideális kenőanyagot az autó kezelési útmutatója írja elő. A gyártók ebben a dokumentumban rögzítik az olaj specifikációira és viszkozitására vonatkozó követelményeket. A kenőanyag helyes kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy az általános előírások mellett az olajnak milyen gyártói követelményeket kell teljesítenie, és csak az autógyár által előírt vagy annál magasabb szintű követelményeknek megfelelő motorolajat használjunk. A megfelelő motorolaj tehát nem márkanév kérdése, a motorolajnak az autógyár műszaki előírásait kell teljesítenie.

Forrás: MOL