Fajka József: „A szervizem a börtönöm.”

Fajka József: „A szervizem a börtönöm.”

Bemutatkozik jászalsószentgyörgyi Q-Service partnerünk. Aktuális Q-Service partnert bemutató rovatunkban egy olyan szerviz tulajdonost szeretnénk bemutatni, aki Jász-Nagykun-Szolnok megye közepén épített sikeres vállalkozást egy 3500 fő lakosú községben. A Diádor Center Kft. Jászalsószentgyörgyön működik immáron több, mint 20 éve. Látogatásunk alkalmával Fajka József tulajdonos örömmel vezetett minket körbe.

Régi motoros vagy. Mióta foglalkozol autójavítással?

„1977-ben került először gépjármű a kezem alá. Már fiatalként is imádtam a gépeket, szerettem szerelgetni. A Volánnál helyezkedtem el és a jászalsószentgyörgyi TSZ szerviz üzemében kaptam állást. Ez követően jött a katonaság, ami változást hozott az életemben.”

Mire gondolsz? Esetleg más szakma felé nyitottál?

„Nem, mindig is autószereléssel foglalkoztam, de a katonaság után felkerültem Budapestre. Sőt, rövid ideig Ausztriában is szerencsét próbáltam. Egy üzemi baleset következtében megsérült a szemem. A baleset után úgy döntöttem, hogy hazatérek Jászalsószentgyörgyre és saját vállalkozást indítok.”

Ez ritka döntésnek számított a 80-as évek vége előtt. Miért döntöttél így?

„Addigra több, mint 10 éves munkatapasztalatom volt. Láttam Ausztriában is, hogy miként csinálnak ebből üzletet. Vállalkozni akkoriban sokkal könnyebb volt, mint manapság. Egyéni vállalkozóként kezdtem, majd később megalapítottam a Diádor Center Kft.-t. Vidéken akkortájt kevés vállalkozás működött. Inkább a mezőgazdaságban dolgoztak az emberek. Maximum teherautót kellett javíttatni.”

Emlékszel még az első évekre?

„Természetesen, igen. Egy garázsom volt mindössze, ott szereltem és csináltam mindent. 15 évvel ezelőtt bővítettem három állásosra a műhelyt, de hamarosan újabb bővítés várható. Szeretnék még egy 2 állásos teherautós műhelyt felépíteni.„

Szép fejlődésen ment keresztül az szerviz. Mit csináltok ilyen jól?

„Úgy látom, hogy ebben a szakmában mindig tanulnod kell. Minden egyes nap tanulunk valami újat, ez egy ilyen szakma. A szerelőimet is arra ösztönzöm, hogy képezzék magukat és természetesen ezt támogatom is. Rendszerint járnak tanfolyamokra és fejlesztik a tudásukat. Mindannyian tanulóként jöttek hozzám dolgozni, de mindannyian itt is maradtak a gyakorlati idejük lejártát követően. A tanulást pedig így sem fejezték be. Van olyan szerelőm, aki ma már diplomás gépészmérnökként dolgozik itt. „

Jászalsószentgyörgy egy 3500 fő lakosú község. A piac tehát nem túl nagy. Mivel lehet talpon maradni a kisebb lélekszámú településen működő szervizeknek?

„Üzleti szempontból nagyon kemény a helyzet vidékén. Kisebb a kereslet, kevesebb pénze van az embereknek és jobban meg is nézik, hogy mire költik azt. Eléggé vegyes az ügyfélkörünk, sok kisteher autót szerelünk, de azért vannak személyautók is bőven. A személyes bizalom szerintem nagyon fontos. Ismernek az emberek és az elvégzett munkámról is tudják, hogy nem fognak csalódni, így akár 25 km-ről is elhozzák az autójukat javíttatni. Szolnokról és Jászberényből vannak ügyfeleink. A fekete konkurencia sajnos nagyon nagy, az ellen nem sokat tudunk tenni.”

Az Inter Cars is ez utóbbi ellen küzd, ezért is döntöttél a Q-Service modell mellett?

„Többek között igen. Nagyon tetszik az Inter Cars működése és hozzáállása. Tetszik, hogy nem jöhet be akárki az általa megvásárolt alkatrésszel. Ehhez én is tartom magam. Ezen kívül a Q-Service tagság számos előnnyel jár a számomra. Az oktatások és tanfolyamok például nagyon hasznosak. Sok fontos dolgot tanulnak meg a srácok az ilyen alkalmakkor.”