Gumiabroncsok új jelölése 2012 július 1.-től!

Gumiabroncsok új jelölése 2012 július 1.-től!

Az abroncscímke lényeges információkat tartalmaz a végfelhasználók számára, hogy a vásárlás során a végső döntést megkönnyítse. A címke nagyon hasonlít a háztartási gépeken, például mosó- vagy mosogatógépeken széles körben használt címkékhez.

„Felcímkézett gumik”

ÚJ szabályozás a gumiabroncs piacon

 

Az Európa Parlament és Tanács 1222/2009 rendelete alapján, minden 2012 júniusa után gyártott és az EU területén belül értékesített gumiabroncs esetén 2012 novembertől az értékesítés helyén vagy magán a gumiabroncson címkét kell elhelyezni.

 

Az abroncscímke megjelenése.jpgAZ ABRONCSÉRTÉKESÍTŐK FELELŐSSÉGE (VISZONTELADÓK, KISKERESKEDŐK)

Személygépjárművek és kisteherautók abroncsai esetén biztosítani kell, hogy:

- minden abroncson jól látható helyen megtalálható legyen a címke

- az értékesítés előtt a címkeadatokat meg kell mutatni a végfelhasználó számára, és jól látható helyen kell elhelyezni az abroncs közvetlen közelében

A címkeadatokat akkor is biztosítani kell, ha az értékesítésre kínált abroncs nem látható a vásárló számára.

A rendelet hatálya alá tartoznak a személygépjárművek, kishaszon-gépjárműveket és a teherautók abroncsai is.

Az abroncscímke lényeges információkat tartalmaz a végfelhasználók számára -hogy a vásárlás során a végső döntést megkönnyítse. A címke nagyon hasonlít a háztartási gépeken, például mosó- vagy mosogatógépeken széles körben használt címkékhez.

 

 

 CÍMKE MAGYARÁZAT

 

üzemanyag fogyasztás.gifGördülési ellenállás (üzemanyag fogyasztás)

Az üzemanyag fogyasztás a CO2 kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése szempontjából kap kiemelkedő szerepet. A különbségek az egyes kategóriák között azt jelentik, hogy mennyivel növekszik vagy csökken a gépkocsi fogyasztása ugyanolyan felhasználási körülmények között. Az egyes kategóriák közötti különbségek 0,1-0,15 l/100 km terjednek.

Az új címke sávosan jeleníti meg a „gördülési ellenállást”, ahol az „A” a „leggazdaságosabb üzemanyag felhasználást”, míg a „G” kategóriája legrosszabbját jelöli. A fekete nyíl a sávok mellett (ebben az esetben B) jelzi a termék teljesítményét.

 

 

fékteljesítmény.gifTapadás nedves útfelületen (fékteljesítmény)

A nedves útfelületen tapasztalható tapadás az egyik fontos pontja a biztonságnak, ami párhuzamban áll az abroncs azon tulajdonságával, hogy minél rövidebb úton meg tudja állítani a gépkocsit. Az egyes kategóriák közötti eltérések 3-tól 6 méterig terjednek a gépkocsi 80 km/h-ról történő lefékezése során.

A címke 7 szintet jelenít meg, amelyen az „A” jelenti a legmagasabb nedves tapadást, míg a „G” a legalacsonyabbat. Az A és F kategória közötti eltérés több mint 18 méter.

 

 

Külső zajkibocsátás.gif

Gördülési zaj (külső zajkibocsátás)

A gumiabroncsnak a gördülése által keltett saját zaja, melyet decibelben mérnek.

Minél több a fekete ív a címkén, annál zajosabb az adott abroncs.

 

 

 

 

1 fekete hanghullám = 3dB-lel kevesebb, mint a jövőbeni európai határ.

2 fekete hanghullám = már megfelel a jövőbeni európai korlátozásnak.

3 fekete hanghullám = megfelel az aktuális európai korlátozásnak.