Üvegek és az ablaktörlők - Tavaszi nagytakarítás, 2. rész

Üvegek és az ablaktörlők - Tavaszi nagytakarítás, 2. rész

A „nem dohányzó autó” jelző komoly értéknövelő tényező. A dohányzás okozta károk alatt ne csak a kellemetlen szagokra gondoljunk, hanem arra a vékony nikotinfilmre is, ami a szélvédőket belülről szinte eltávolíthatatlanul bevon.

A tavaszi nagytakarításnál különösen érdemes plusz figyelmet fordítanunk az üvegek külső és belső tisztítására. A normál háztartási üvegtisztító használata egészen biztosan nem hoz kielégítő eredményt.

Valódi sikert a speciálisan az autókhoz kifejlesztett szélvédőtisztító-folyadékok hoznak csak megfelelő eredményt. Az áruk is valamivel magasabb, de megéri a befektetés. Az üvegek tisztításához türelem kell, egy gyors áttörlés inkább árt, mint segít. A selejtes munkát leginkább sötétben és esőben vesszük észre, mert minden csillogni fog, amely a vezetés biztonságát is veszélyeztetni fogja.

Az első szélvédő tisztításánál a bogároldót is be kell vetni a megfelelő eredmény eléréséhez és legvégül egy vékonyan felszórt vízlepergető-folyadékkal kezeljük a szélvédőnket.

Szélvédőtisztítás alkalmával mindenképpen vegyük górcső alá az ablaktörlőlapátokat is. A hátsót is, ha van, erről a legtöbben ugyanis megfeledkeznek. Ha csíkosan töröl, ki kell cserélni, ha csak „maszatol” érdemes megvizsgálni, hogy nem ragadt rá vagy alá valami szennyeződés, ezt óvatosan kezünket végig húzva az ablaktörlőlapát-élen eltávolíthatjuk.

Ablaktörlő vásárlásakor, csak neves gyártó termékei közül válaszunk, mert azok adják a legjobb minőséget és ár-érték arányban az ő termékük a legjobb. Nagyon kevesek tudják, hogy az ablaktörlőlapát legdrágább „alkatrésze” a gumi, a neves gyártók ezeknek a sütőformáit sűrűn cserélik, hogy a vásárló elvárásoknak megfeleljenek, elsősorban ez okozza az árkülönbözetet.

Legvégül a szélvédőmosó-folyadékkal töltsük fel a tartályt, itt is érdemes a minőséget szem előtt tartani, mert a kilátást és az ablaktörlőlapátok élettartamát jelentősen befolyásolja.