A DOT szám értelmezése:

A DOT szám értelmezése:

A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét árulja el nekünk, év és hét pontossággal.

A 2000 után gyártott abroncsok esetében a DOT négy számjegyből áll, amelyből a két első szám, a gyártási év adott hetét jelöli, amikor készült az abroncs, a második két szám pedig az évet jelöli. Például a 1012 – 2012 10. hetét jelenti. A 2000 előtt gyártott abroncsok jelölésével nem foglalkozunk, hiszen azok az abroncsok már nem lehetnek forgalomban sehol
A tavalyi abroncs már nem jó?
Annak ellenére, hogy sokan már a tavaly gyártott abroncs látták is keresztet vetnek, és sűrű imamormolások közben kihátrálnak a gumistól, nincs okunk ijedelemre. A gumiabroncs nem zacskós tej, és nem is kilós kenyér, ami három nap múlva megromlik. A gumiabroncs, megfelelő tárolás esetén évek múlva is tökéletesen megfelel a felé támasztott követelményeknek, tehát ha egy-két évvel korábban gyártott abroncsot találunk jó áron, ne habozzunk megvenni, nem fogunk rossz üzletet kötni vele.
Meddig jó?
A kereskedő maga dönti el, hogy hány éves korig hozza forgalomba az általa tárolt gumiabroncsot, de általánosságban elfogadott, hogy 5-6 évnél idősebb abroncsokat nem szoktak értékesíteni. Sőt az ilyen idős abroncsokat legfeljebb már csak, DOT-os, vagyis értékcsökkent abroncsként árulják. A valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbb értékesítésre kerülő abroncsot az aktuális évben gyártották, vagy maximum egy, ritkán két éve kerültek le a gyártósorról.
Mikor öregszik el a gumi?
Jelenleg nincs olyan jogszabály vagy törvény, ami szabályozná, hogy milyen korban kell a gumiabroncsokat lecserélni, de 10 évnél idősebb abroncsokat már semmilyen körülmények között ne használjunk. Általában erre nem kerülhet sor, mert az abroncs az esetek túlnyomó részében korábban elkopik, mint 10 év