Autószervizek Facebook-ja

Autószervizek Facebook-ja

Hogyan lehetne könnyedén, jó szervizt találni az autómnak?

Aki első autótulajdonos és/vagy teljesen távol esik a járműszakmától az semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik arról, hogy az autója márkájának megfelelő szervizen kívül hová lehet fordulni a jármű problémáival.

A nagy hármas a szervizeknél is ideális lenne: olcsó, gyors, minőségi. Azt szokták mondani, ezek közül csak kettő választható, ezt el is fogadom, valamit valamiért. De hogyan is néz ki a gyakorlatban, amikor (az autózásban) zöldfülű tulajdonos szervizt keres a kocsinak?

Informatikus férfiú első autója

Van nekem egy nagyon jó, évtizedes barátom, Laci. Immár két gyermek édesapja, tapasztalt informatikus. Amikor első autóját vásárolta, hozzám, mint igazságügyi gépjármű szakértőhöz és egyik legjobb barátjához fordult segítségét, vizsgáljuk át a kiszemelt autót.

A kocsival nem volt különösebb gond, a kis Nissan Note japánosan egyben volt, de ugye vásárlás után egy használt autó esetében nem tehetjük meg, hogy néhány alapvető karbantartást és vizsgálatot ne végezzünk el a kocsin. Hová forduljunk?

Laci is tanácstalan volt és őszintén szólva én is. Mert ha visszagondolok, hogy milyen sokáig jártam első (és azóta nálam lévő) autómmal szervizről, szervizre, miközben csalódást csalódás követett, ma is elborzongok. Tettem mindezt úgy, hogy én elvben tudom, minek kellene történnie az autóval, hiszen ez a szakmám. De egy informatikus, vagy egy háztartásbeli feleség, vagy bárki, akinek az autó nem munka vagy hobbi, hanem pusztán közlekedési, vagy munkaeszköz, az hogyan igazodjon el a járműjavítás útvesztőjében?

Laci végül a márkaszerviz mellett döntött és én sem tudtam jobbat javasolni neki. Ott biztos a szaktudás, az alkatrészellátás, számlát adnak, számonkérhetők. Emellett meg vagyok róla győződve, hogy találnánk olyan szuper szakembert, műhelyt a márkaszervizen kívül is, aki korrekt minőségben, számlával, nem egy zugműhelyben működve tudja karbantartani az autónkat, és teszi mindezt a márkaszerviz árainál olcsóbban. De ennek felkutatása olyan sok idő és vesződség – nem beszélve a sokszor ablakon kidobott pénzről – hogy nem is javasoltam a hosszas kutakodást, mert ismerem a szervizkeresés kálváriáját: nem kívánom senkinek!

Valaki találja már fel a szervizek Facebook-ját!

A legtöbb szolgáltatáshoz ma már kiváló weboldalak és mobil alkalmazások nyújtanak segítséget. Egyszerűen megnézték a fejlesztők, hogy mire van szüksége a felhasználónak. Ez ilyen egyszerű. Steve Jobs is ezt csinálta, amikor megálmodta az érintőképernyős kütyüket.

Szállást keresni ma már annyira egyszerű és gyors a különböző kereső, ár összehasonlító weboldalakkal, hogy gyakorlatilag az utazók 100%-a használja a netes forrásokat szállásfoglaláshoz.

De említhetnénk a párkeresést is. A weboldalak arra vannak kitalálva, amit az emberek szeretnének. Beállítjuk a paramétereket és máris több tucatnyi potenciális randipartnert ajánl az oldal, ráadásul mind megfelel a szűkítésünknek. Sőt, még speciális randioldalak is vannak, ki-mit szeretne, megtalálja.

Elég a példákból és tegyük fel végre a kérdést: miért nincsen egy jól használható szervizkereső?

Mondom, mit szeretnék!

Az autóm 10 éves elmúlt. A márkaszerviz, bár nagyon jó lenne, számomra nem elérhető, és azt gondolom, hogy autóm számára lassanként indokolatlan is. Nem szeretnék órákat utazni, lehetőség szerint legyen olyan közelségben a szerviz, hogy autóm leadása után könnyen haza, vagy a munkahelyemre érhessek.

Szeretnék hiteles információkat a vevői tapasztalatokról. Olyan értékeléseket szeretnék látni, amelyek valósak és korábbi ügyfeleiktől származnak. Másképpen fogalmazva, a szervizek saját weboldalain futó, egyértelműen kamu-szagú ajánlások helyett, egy független oldal által kezelt értékelésben tudnék igazán megbízni.

Szeretném ezen kívül megúszni az autómmal kapcsolatos nyilvántartási dolgokat-gondokat. Erre az emberek nagy többségének két okból van igénye. Egyrészt sokaknak nincs érkezése azzal foglalkozni, hogy naprakész legyen a kocsi szervizigényével kapcsolatban. Sokan a műszaki vizsgáztatásról is megfeledkeznek és csak akkor kapcsolnak, amikor egy közúti ellenőrzésen a rendőr már a mutatóujját lengeti. Másrészt ott vannak azok, akiknek pedig ideje nincs ezekre a dolgokra. A háziasszonyok, akik naphosszat a gyerekek után rohangálnak és talán tankolni is elfelejtenek, viszont az autó mindennapos használati eszköz és ha megáll, akkor összeomlik a családi logisztika.

Szóljon nekem egy rendszer, hogy hahó öcsi, eljött az olajcsere ideje. Vagy jó napot kívánok, hamarosan lejár a műszaki vizsga, várjuk szeretettel szervizünkben.

Ja és még valami. A rendszer legyen képes nyilvántartani, hogy hol, mikor és mit csináltak az autómon. Nekem is könnyebb így a nyomon követés, és a karbantartásokat is könnyebben és hitelesen igazolom majd eladáskor, mintha azt mondanám: higgye el uram, én rendesen hordtam szervizbe az autót!

Szerző: Rusznák András