Fajka József „A szervizem a börtönöm.”

Fajka József „A szervizem a börtönöm.”

Aktuális Q-Service partnert bemutató rovatunkban egy olyan szerviz tulajdonost szeretnénk bemutatni, aki Jász-Nagykun-Szolnok megye közepén épített sikeres vállalkozást egy 3500 fő lakosú községben. A Diádor Center Kft. Jászalsószentgyörgyön működik immáron több, mint 20 éve. Látogatásunk alkalmával Fajka József tulajdonos örömmel vezetett minket körbe.

Bemutatkozik jászalsószentgyörgyi Q-Service partnerünk

Régi motoros vagy. Mióta foglalkozol autójavítással?

F.József: „1977-ben került először gépjármű a kezem alá. Már fiatalként is imádtam a gépeket, szerettem szerelgetni. A Volánnál helyezkedtem el és a jászalsószentgyörgyi TSZ szerviz üzemében kaptam állást. Ez követően jött a katonaság, ami változást hozott az életemben.”

Mire gondolsz? Esetleg más szakma felé nyitottál?

F.József: „Nem, mindig is autószereléssel foglalkoztam, de a katonaság után felkerültem Budapestre. Sőt, rövid ideig Ausztriában is szerencsét próbáltam. Egy üzemi baleset következtében megsérült a szemem. A baleset után úgy döntöttem, hogy hazatérek Jászalsószentgyörgyre és saját vállalkozást indítok.”

Ez ritka döntésnek számított a 80-as évek vége előtt. Miért döntöttél így?

F.József: „Addigra több, mint 10 éves munkatapasztalatom volt. Láttam Ausztriában is, hogy miként csinálnak ebből üzletet. Vállalkozni akkoriban sokkal könnyebb volt, mint manapság. Egyéni vállalkozóként kezdtem, majd később megalapítottam a Diádor Center Kft.-t. Vidéken akkortájt kevés vállalkozás működött. Inkább a mezőgazdaságban dolgoztak az emberek. Maximum teherautót kellett javíttatni.”

Emlékszel még az első évekre?

F.József: „Természetesen, igen. Egy garázsom volt mindössze, ott szereltem és csináltam mindent. 15 évvel ezelőtt bővítettem három állásosra a műhelyt, de hamarosan újabb bővítés várható. Szeretnék még egy 2 állásos teherautós műhelyt felépíteni. „

Szép fejlődésen ment keresztül az szerviz. Mit csináltok ilyen jól?

F.József: „Úgy látom, hogy ebben a szakmában mindig tanulnod kell. Minden egyes nap tanulunk valami újat, ez egy ilyen szakma. A szerelőimet is arra ösztönzöm, hogy képezzék magukat és természetesen ezt támogatom is. Rendszerint járnak tanfolyamokra és fejlesztik a tudásukat. Mindannyian tanulóként jöttek hozzám dolgozni, de mindannyian itt is maradtak a gyakorlati idejük lejártát követően. A tanulást pedig így sem fejezték be. Van olyan szerelőm, aki ma már diplomás gépészmérnökként dolgozik itt. „

Jászalsószentgyörgy egy 3500 fő lakosú község. A piac tehát nem túl nagy. Mivel lehet talpon maradni a kisebb lélekszámú településen működő szervizeknek?

F.József: „Üzleti szempontból nagyon kemény a helyzet vidékén. Kisebb a kereslet, kevesebb pénze van az embereknek és jobban meg is nézik, hogy mire költik azt. Eléggé vegyes az ügyfélkörünk, sok kisteher autót szerelünk, de azért vannak személyautók is bőven. A személyes bizalom szerintem nagyon fontos. Ismernek az emberek és az elvégzett munkámról is tudják, hogy nem fognak csalódni, így akár 25 km-ről is elhozzák az autójukat javíttatni. Szolnokról és Jászberényből vannak ügyfeleink. A fekete konkurencia sajnos nagyon nagy, az ellen nem sokat tudunk tenni.”

Az Inter Cars is ez utóbbi ellen küzd, ezért is döntöttél a Q-Service modell mellett?

F.József: „Többek között igen. Nagyon tetszik az Inter Cars működése és hozzáállása. Tetszik, hogy nem jöhet be akárki az általa megvásárolt alkatrésszel. Ehhez én is tartom magam. Ezen kívül a Q-Service tagság számos előnnyel jár a számomra. Az oktatások és tanfolyamok például nagyon hasznosak. Sok fontos dolgot tanulnak meg a srácok az ilyen alkalmakkor.”

Fajka Józsi kiváló hozzáállása példa lehet az új generáció számára és terveink szerint 2021-ben Jászalsószentgyörgyön, a Diádor Center Kft-nél kerül megrendezésre az Autószerelők Országos Tanulmányi Versenyének és az Inter Cars által szervezett Young Car Mechanic nemzetközi tanulmányi verseny regionális döntője is!