A felelősség mindannyiunké!

A felelősség mindannyiunké!

Nem kezdem azzal, hogy sokunkhoz hasonlóan véleményt fogalmazzak meg a koronavírus egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Őszintén szólva bennem is sok-sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban nap mint nap.

E cikk Gulyás Gergely Miniszter úr napokban tartott sajtótájékoztatója nyomán íródott. Miniszter úr elmondta, miszerint támogatják, hogy a szolgáltató szektor folytassa működését, külön kiemelve az autószerelőket, idézem:

„Ahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy fejezze be a munkát, az dolgozzon, mert különben az ország lesz nagyon nagy bajban!”

Mint mindenki, úgy én sem találkoztam még hasonló helyzettel, de mivel felelősséggel tartozom a családom, a munkatársaim és az általam vezetett szervizhálózat irányában, ezért igyekszem folyamatosan a maximumon tartani az infó raktáraimat. Ami talán a legfontosabb: csak hiteles és biztos forrásokra támaszkodom, még akkor is, ha a szívem mást sugall.

Az üzlet mindannyiunknak a sajátja, nem szólhat érzelmekről, hanem a jelenlegi helyzetben is leginkább a felelősség szó az, amit véleményem szerint használnunk kell! Ezért születtek e sorok. Mert felelősek vagyunk mindennel kapcsolatban, amire hatásunk van!

Egy szervizhálózatnak felelőssége, hogy igyekezzék utat mutatni a jelenlegi, szinte kiszámíthatatlan helyzetben is partnerei számára. Vagy ha azt nem is, de gondolatot ébreszteni, más nézőpontot megvilágítani igenis a Q-Service hálózat felelőssége! Mint minden felelősségnek, ennek is súlya van. Ettől nem tartva, és ennek ellenére is szeretnék minden szerviztulajdonossal néhány gondolatot megosztani:

Természetesen az emberek és az egészség védelme, ami prioritást kell élvezzen minden helyzetben! Kezdem ezzel azért, hogy még csak véletlenül se lehessen félreérteni a következő gondolataimat.

De a felelősségünk kiterjed az élet kevésbé fontos területeire is.

A modern ember egyik legfontosabb vívmánya a mobilitás olyan szintje, amellyel ma „élhetünk”. A mobilitás áthatja szinte mindenhol az életünket, és nem csak közvetlenül a miénket, hanem a környezetünkét is.Nem véletlen, hogy a kormányzat legfontosabb célja a járvány visszaszorítása mellett az, hogy fenntartsa a mobilitást és az áruszállítás által a gazdaság vérkeringését.

Valahogy az jut eszembe, mint amikor valakit komoly baleset/trauma ér, és akkor nagyon sok esetben alkalmaz az orvostudomány mesterséges kómát. Amikor az agy csak vészüzemmódban működik és a szervezet minden erőforrást önmaga meggyógyítására fordíthat. Viszont, ha összeomlik a vérkeringés, akkor nincs olyan gyógymód, ami megmenthetné a pacienst. Ideig-óráig lehet mesterségesen fenntartani, ám ha nem képes magától újra elindulni, akkor nincs visszaút!

A felelősségünk e területen az, hogy a lehetőségek szerint támogassuk a mobilitást és a hazai gazdaság újraindítását azzal, hogy ha nem is teljes kapacitással, de legalább ügyeleti szinten tartsuk fent a szolgáltatásunkat! Itt jegyzem meg, hogy „valamit ami megállt” újra mozgásba hozni sokkal nehezebb, mint a csak lelassult, de még mozgó „valamit”.

Nem akarok álszent lenni, hiszen akik ismernek azok pontosan tudják, hogy nekem nem is állna jól! Mindenki tudja, hogy e mögött ott van a saját gazdasági érdekünk is. Azonban ezekben a napokban legkevésbé sem a profit eléréséről és főleg nem a maximalizálásáról szól az érdek! Szól ez most mindannyiunkról, akik ebből a nagy, Veletek közös kalapból kapják a fizetésüket, amit maga a gépjárműjavító szektor jelent.

Mit tesz az Inter Cars?

  • Folyamatosan és aktívan segít mindenben, amire a működés fenntartásának érdekében, a jelenlegi helyzetben a szervizeknek szüksége lehet.
  • A lehetőségek szerint maximálisan feltöltöttük raktárainkat, igyekszünk folyamatosan fenntartani a szükséges alkatrész utánpótlást, kollégáinkat munkaidőben mindig el tudják érni szervizpartnereink, az alkatrészek kiszállítása pedig folyamatos.
  • Az Inter Cars megtette az első lépéseket, hogy felhívja a kormány figyelmét az ágazat érintettségére vonatkozóan a szolgáltatások igénybevételének csökkenésében, hasonlóan a turizmushoz, illetve jelentőségét a mobilitás fenntartásában, különösen a létfenntartáshoz és egészség megőrzéséhez szükséges áruk szállíthatóságának biztosítása érdekében. Ennek egyik első eredménye, hogy a gépjármű javítási szolgáltatások igénybevétele belekerült kivételként a kijárást korlátozó legutóbbi rendeletbe.
  • A Q-Service hálózat partnerei számára, ahogy korábban, úgy most is gyorsan reagálva a kormány által hozott döntésekre tájékoztató anyagokat bocsátunk rendelkezésre, hogy közérthetőek és könnyen alkalmazhatóak legyenek a jogszabályok változásai.
  • Egyeztetünk, tanácsokat adunk, a tőlünk telhetőt maximálisan megtesszük, hogy e nehéz helyzetben támogassuk minden autószerelő partnerünket!

Végezetül még annyit, hogy nem lesz könnyű az újrakezdés! Nem jó, ha álltatjuk magunkat! Amikor viszont ismét a lovak közé csaphatunk, és ismét teljes fordulaton pöröghet mindenki vállalkozása, nagyon nem lesz mindegy, sem a szervizben dolgozóknak, sem a szervizek tulajdonosainak, sem az országnak és az Inter Cars Hungária Kft-nek sem, hogy mozog-e még a „szekér” vagy tengelyig süllyedt a sárba!

Bízva a legjobb „forgatókönyvben” jó egészséget kívánok Nektek!

 

Üdvözlettel:

Piri András      Q-Service hálózatvezető